Hvad er et ejerpantebrev?

Tinglysning af ejerpantebrev i en bolig og muligheden for at overtage sælgers boliglån

“Få overblik over om det er fordelagtigt at overtage sælgers lån og ejerpantebrev, før I optager nye boliglån”

Købhus.dk

Tinglysning af et ejerpantebrev

Når I skal ud og låne penge i jeres bolig, vil banken og kreditforeningen normalt forlange pant i jeres bolig. Det betyder, at I vil få tinglyst et pantebrev på jeres bolig og registreres i tingbogen. Det offentlige (via tinglysning.dk) kræver en tinglysningsafgift for at tinglyse pantebreve. Tinglysning svarer til 1.660 kroner + 1,5% af hovedstolen på pantebrevet eller ejerpantebrevet (Husk: Normalt skal I også betale et gebyr til banken eller kreditforeningen for at ekspedere en lånesager). Hvis sælger har tinglyst et ejerpantebrev på boligen, vil I kunne overtage pantebrevet og overføre sælgers tinglysningsafgift. Derved sparer I  afgiften til det offentlige på 1,5% af lånet. 

Det samme gør sig gældende i forbindelse med forhøjelse af et ejerpantebrev fra f.eks. 200.000 kr. til 300.000 kr. Her udgør den tinglysningsafgift som skal betales: 

Variabel stempelafgift 1,5% af 100.000 kr. = 1.500 kr.

Fast tinglysningsafgift 1.660 kr

I skal i dette tilfælde betale ialt 3.160 kroner.

Ring til os, hvis du vil vide mere om ejerpantebrev.

Tinglysningsafgifter på ejerpantebreve

Tinglysning af pantebreve

Udgør 1.660 kroner + 1,5% af det pantsikrede beløb

Tinglysning af ejendomsforhold

Udgør 1.660 kroner + 1,5% af det pantsikrede beløb

Tinglysning af skøde

Udgør 1.660 kroner + 0,6% af købesummen

Skal I overtage sælgers boliglån og ejerpantebrev?

 

Det er de færreste som ved, at en boligkøber normalt har mulighed for at overtage sælgers eksisterende realkreditlån. Det kan være en økonomisk fordel for køberen at overtage eksisterende realkreditlån, såfremt realkreditlånet er en lånetype, som passer til købers økonomi. Boligkøberen vil ved overtagelse af et eksisterende realkreditlån kunne spare omkostninger til f.eks. tinglysningsafgift, kurtage og kursskæring, der normalt er forbundet med at optage et lån af samme størrelse. Besparelserne kan i nogle tilfælde være et femcifret beløb, hvorfor sådan en beslutning kan have stor økonomisk betydning for en boligkøber. 

 

I kan altid optage supplerende boliglån

 

I situationer hvor en boligkøber med fordel kan overtage et lån af sælgeren, men har behov for at låne for mere end sælgers eksisterende lån, kan køberen f.eks. optage et supplerende realkreditlån. Boligkøberen vil i sådan en situation bl.a. spare penge på tinglysningsafgiften til staten, som skal betales hver gang der optages et nyt ejerskiftelån, hvor tinglysningsafgiften udregnes ud fra en procentsats af lånets størrelse. Køberen skal i dette tilfælde kun betalen en afgift af det nye supplerende realkreditlån. Oplysninger om sælgerens eksisterende realkreditlån skal fremgå af salgsopstillingen og derudover skal realkreditlåns realkreditinstituttet godkende, at køber kan overtage det eksisterende lån. 

Det er ofte billigere at overtage sælgers ejerpantebrev

 

Hvis I overtager det gamle realkreditlån, er det ikke forbundet med de samme store omkostninger, som hvis du skal have et ejerskiftelån. Et nyt ejerskiftelån skal tinglyses med 1,5 % af hovedstolen med tillæg af retsafgiften på 1200 kr. Hvis I overtager det gamle lån, skal der blot laves en gældsovertagelseserklæring som koster ganske få penge. Det kan derfor være en god ide at overtage det eksisterende realkreditlån – også selvom nettoydelsen er lidt dyrere. Den samlede tilbagebetaling vil i mange tilfælde være billigere og et meget bedre finansielt valg på sigt. Måske har sælger allerede afdraget så meget på lånet, at I har brug for at låne mere. Det kan også sagtens lade sig gøre, I skal i dette tilfælde bare supplere op med et større lån. Derved vil I spare tinglysningsafgiften til staten på det overtaget lån, mens I kun skal betale tinglysningsafgiften på det nye supplerende lån.

Hjælp til andet

Læs mere om køberrådgivning

Læs mere om emnet

Vent ikke længere. Få køberrådgivning allerede i dag!